Sınavlara nasıl bakmalı? Nasıl Çalışmalı?

Birazcık sınavlar hakkımdaki düşüncemden bahsedeceğim bu yazımda. Hayatımız boyunca Allah azze ve celle tarafından sürekli imtihan edildiğimizi ve her daim ümit var olmamız gerektiğini hatırlatayım. Kısa bir süreliğine imtihan ayetlerinden biriyle baş başa bırakayım siz değerli okurumu:

Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele! (Bakara – 155)

Kısa bir tefekkür ve müjde sonrası gelelim şu okul sınavlarına. Sınavsız bir sistem söz konusu değil hayatta sınav demek öğrenilmiş ilmin tescillenmesi demek. Beşikten mezara kadar öğreniyorsak sınav olacağız ve olmalıyız. Sınava girmiyorsanız ya öğrenmiyorsunuzdur yada tescilletmiyorsunuzdur.

Peki ya giriyorsak: bir şeyler biliyor olmamız gerekiyor. Ya canım sıkıldı birde şu sınava gireyim değil şunu biliyorum ve seviyemi tescillemek istiyorum.

Sınav varsa sorular var demektir yazılı, sözlü, duygusal veya faliyetsel ve cevapları da yazılı, sözlü, duygusal veya faliyetsel olacaktır. Odaklanılması gereken sınavın kim tarafından,  nerede, ne zaman ve hangi türde (yazılı, sözlü) yapıldığı değilde sınavın kapsamıdır.  Kapsama bakarsınız, kendinize bakarsınız zaten sonuç üç aşağı beş yukarı bellidir.

Burada asıl değerli olan konu beşikten mezara olan öğrenmedir. Siz bir konuyu sadece belli şartlar altında öğrendiyseniz o şartların dışında o bilginiz neredeyse* bir hiçtir. Sınavı yapanlar ilminizi ölçmek istediği için durum özel şartları olabildiğince az olan (veya çıkmış sorulardan farlı özel durumları olan) sorular soracaktır.

Çıkmış soruları öğrenerek geçmiş bir hayat, dersin sadece sınavda çıkacak konusuna çalışmış bir öğrenci, ah ne yazık… boşa geçmiş seneler.

Zararın neresinden dönersek kardır. Durun ve hayat resminden uzaklaşın ve büyük resmi anlamaya çalışın. Bu güne kadar resmin nerelerini tamamlamışsınız ve eksikler nerede görmeye çalışın.

Hiç mi özel koşullu öğrenmeyeceğiz derseniz?: evet hiç. Öğrenme genel olmalıdır zaten soruların ve problemlerin çoğu özel şartlar altında oluşur. Sorun çözerken durum özel (spesifik) bilgiler öğrenmiş olacaksınız hayatta ama hedef hep genele hakimiyet sağlamak olmalı.

Sınava nasıl çalışmalı (?)

Bunun cevabı basit: ilmi, hafife almadan sistematik bir şekilde tahsil etmeli insan. Rotasını çizmeli rehberini aramalı (iyi bir insan veya iyi bir kaynak), bulmalı ve öğrenmeye başlamalı.

Peki nelere çalışayım ? (yine kötü bir soru) :

Konuyu biraz çalışın, etrafında dolanın, ondan sonra nelerin önemli oluğunu ve problemlerin irdelenmesi için gereken noktaların neler olduğunu kendiniz çıkarta bileceksiniz /bilmelisiniz.

Bir örnek vereyim: 3,5 veya10 yıl boyunca XXX(KPSS,YGS,ALES, DGS) gibi bir sınava çalışmış bir öğrenci neden sonuc elde edemez? Çünkü planları hep kısa vadelidir ve büyük resmi görememiştir.

Birde sihirli değnek hala icat edilmedi. Hala arıyorum bulursam sizede yazarım 🙂

*: becerebilen benzetimi kullanır yürüye biliyorsa yürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir